Foto: Pixabay.

GUIDE: Sprød bund og lækkert fyld – der er ikke meget, der kan slå en god, italiensk pizza. Vi giver dig seks bud på steder i Aalborg, hvor du kan få netop det. 

Napolitansk landkøkken
Sticchis, Kastetvej 32, 9000 Aalborg

Den første pizza-udlevering fandt sted i 1889 af Rafaelle Esposito, som leverede en pizza til den italienske kong Umberto I og hans hustru dronning Margherita, så de undgik at spise med de jævne folk i Espositos pizzeria. Historien er at finde hos Sticchis, men modsat den gamle historie spiser alle som kongelige på pizzeriaet i Vestbyen. Pizzaerne bliver tilberedt i det åbne køkken og bagt i en ægte stenovn, som udgør hjertet af restauranten, og både landkøkkenet og den italienske kok bag disken oser af hygge. Som ved en ægte napolitansk pizza er bundene tynde og anrettet med lækre, autentiske toppings. Til gengæld er menuen sparsom, da der bliver kokkereret efter sæson året rundt. Lige nu kan du vælge mellem seks forskellige af slagsen, og vi anbefaler klart, at du prøver en 4 Stagioni, som er en pizza opdelt i fire ”rum” med hvert sit smagfulde fyld: Tomat og mozzarella, skinke, artiskokker og svampe. Buon appetito!

Det ægte Italien
Il Ristorante Fellini, Vesterå 13, 9000 Aalborg

I den efterhånden famøse restaurantgade Vesterå finder du Il Ristorante Fellini, hvor du bliver budt velkommen med samme varme og åbne favntag som i støvlelandet. Fellini er medlem af Associazione Italiana Ristoratori – sammenslutningen af Italienske Restauratører i Danmark – og formålet med foreningen er at beskytte det ægte italienske køkken og give gæsterne en garanti for, at spisestedet er italiensk. Hos Fellini kan du derfor nyde vaskeægte italiensk stemning og gastronomi, ofte introduceret og serveret af italienske tjenere. Menukortet byder på alle klassiskerne fra det italienske køkken med et dertilhørende velvalgt vinkort. Prøv for eksempel restaurantens lækre Mafiosa, som er en smagfuld pizza med kapers, ansjoser, oliven og hvidløg. I sommerperioden bør du nuppe en plads i den populære og hyggelige aflukkede baggård, som er prydet med slyngplanter. Du kommer ikke tættere på Italien så langt nordpå!

Den lille kæde
Azzurra, Kjellerups Torv 3 – Nordkraft, 9000 Aalborg

I 1990 kom Maurizio Quattromani til Aalborg og åbnede den italienske restaurant Azzurra i Jens Bangs gade. Udgangspunktet er det rustikke, italienske køkken – og det er det stadig! Azzurra har nemlig om nogen styr på pizzakunsten, og hvor end du bor i byen, er der ikke langt til den nærmeste Margherita, Quattro Formaggi, Pizza Salami eller Fiammella. Med årene har Azzura nemlig udvidet med en café i centrum ved Kennedy Plads og endnu en italiensk restaurant i kulturmastodonten Nordkraft. Er du til pizza, der virkelig smager, så kast dig for eksempel over en Siciliana med kapers, ansjoser, oliven og hvidløg eller en af vores personlige favoritter: Gorgonzola-pizza med skinke. Ja tak! Azzurra tilbyder takeaway hos alle tre filialer, og du kan endda få din pizza bagt næsten færdig, så du selv kan give den sidste varme derhjemme. Så er pizzaen jo nærmest som frisk fra stenovnen!

Slow food på italiensk
Ristorante SanGiovanni, Vesterbro 46, 9000 Aalborg

Mange aalborgensere kender sikkert SanGiovanni, som har ligget på hjørnet ved Vesterbro og Vingårdsgade siden 1988. Restauranten har et formidabelt italiensk slow food-køkken med et bredt udvalg af autentiske italienske retter og pizzaer, lavet af de bedste råvarer – og flere af dem er faktisk importeret direkte fra Italien. SanGiovanni har en stilfuld og hyggelig atmosfære, og hos Familien Volpi, der står bag restauranten, er du altid garanteret en aften med høje ambitioner og et motto, der lyder: ”Ærlig mad på rimelig tid til rimelige penge.” En af restaurantens specialiteter er pizzaen med N’duja, en krydret pølse fra Syditalien, men du må heller ikke snyde dig selv for varianten med den fantastiske salciccia forte di Napoli – en vaskeægte pepperoni fra Napoli. Hva’be’har! SanGiovanni tilbyder også stedets lækre pizzaer som takeaway, men restauranten anbefaler, at du bestiller i god tid.

Mangfoldig menu på pladsen
Gastronomia Napolitana, John Kennedys Plads 2, 9000 Aalborg

Hos Gastronomia Napolitana er der styr på pizzabagningens vigtigste elementer: En god bearbejdet dej, La Palma-tomater, mozzarella, basilikum og olivenolie. Har man først styr på basisingredienserne, kan man nemlig tillade sig at være opfindsom – og det er Gastronomia Napolitana i den grad. Restauranten er kendt for dens spændende menukort, hvor den bibeholder de italienske formler og ingredienser, men pepper flere af pizzaerne op med danske råvarer. Sæt for eksempel tænderne i en Straccitella med fyld af mozzarella, ostecreme, friske tomater, vitello, trøffelsauce, kartofler og broccoli, eller prøv en Pizza a la Rikardo med tomat, ost, grillet aubergine, pecorino-ost, kødfars og persille. Det er nok ikke noget, du finder på pizzeriaerne i Rom, men det kan bestemt anbefales til en pizza-oplevelse her i Nordens Paris. Restaurantens centrale placering og hyggelige terrasse gør den desuden til et populært spot, særligt i sommerperioden.

Delemad & Drinks
Helmuth Bar & Kitchen, Boulevarden 28, 9000 Aalborg

Helmuth Bar & Kitchen så dagens lys i maj 2014 og er i løbet af få år blevet et populært stamsted for både det unge og voksne publikum i Aalborg. Ejer Lars Helmuth ændrede sidste år menukortet med et ønske om at fremtrylle Aalborgs bedste pizza, og hos Helmuth kan du derfor vælge mellem ni forskellige af surdejs-slagsen – som delemenu vel at mærke. Prøv for eksempel varianten med røget andebryst, tørrede oliven og syltede svampe, eller kast dig over en pizza med creme fraiche, kartoffel, dild, karameliserede løg og blåskimmelost. Spændende! Er du i humør til noget andet, byder Helmuth også på en delemenu med blandt andet risotto, tomatsalat med frisk mozzarella, friskhakket tatar med basilikumcreme og sprød malt. Helmuth er desuden det perfekte sted at mixe din kærlighed for pizza med en tur i byen – den kombinerede restaurant og bar har nemlig både en cocktailbar og en delemenu med After Dinner Cocktails. Skål, og velbekomme!