Foto: Pixabay.

5 skønne steder med italiensk pizza i Aalborg

GUIDE: Sprød bund og lækkert fyld. Der er ikke meget, der kan slå en god, italiensk pizza! Vi giver dig seks bud på spisesteder i Aalborg, hvor du kan få netop det. 

Napolitansk landkøkken
Sticchi’s, Kastetvej 32, 9000 Aalborg

Pizza i Aalborg
Foto: Sticchi’s

Den første pizzaudlevering fandt sted i 1889 af Rafaelle Esposito, som leverede en pizza til den italienske Kong Umberto I og hans hustru, dronning Margherita, så de undgik at spise med de jævne folk i Espositos pizzeria.

Historien er at finde hos Sticchis, men modsat den gamle historie spiser alle som kongelige på pizzeriaet i Vestbyen. Pizzaerne bliver tilberedt i det åbne køkken og bagt i en ægte stenovn, som udgør hjertet af restauranten. Både landkøkkenet og den italienske kok bag disken oser af hygge.

Som ved en ægte napolitansk pizza er bundene tynde og anrettet med lækre, autentiske toppings. Til gengæld er menuen sparsom, da der bliver kokkereret efter sæsonen året rundt. Lige nu kan du vælge mellem seks forskellige af slagsen, og herudover en indbagt pizza.

Vi anbefaler klart, at du prøver en Quattro Stagioni, som også kaldes de fire årstider. Her får du tomat, mozzarella, basilikum, skinke, artiskokker og svampe. Buon appetito!

Læs også: 4 spisesteder med sund mad i Aalborg

Det ægte Italien
Il Ristorante Fellini, Vesterå 13, 9000 Aalborg

pizzeria i Aalborg
Foto: Il Ristorante Fellini

I den efterhånden famøse restaurantgade Vesterå finder du Il Ristorante Fellini, hvor du bliver budt velkommen med samme varme og åbne favntag som i støvlelandet.

Fellini er medlem af Associazione Italiana Ristoratori – sammenslutningen af Italienske Restauratører i Danmark – og formålet med foreningen er at beskytte det ægte italienske køkken og give gæsterne en garanti for, at spisestedet er italiensk.

Hos Fellini kan du derfor nyde vaskeægte italiensk stemning og gastronomi, ofte introduceret og serveret af italienske tjenere. Menukortet byder på alle klassiskerne fra det italienske køkken med et dertilhørende velvalgt vinkort. Prøv for eksempel restaurantens lækre Mafiosa, som er en smagfuld pizza med kapers, ansjoser, oliven og hvidløg.

I sommerperioden bør du nuppe en plads i den populære, hyggelige aflukkede baggård, som er prydet med slyngplanter. Du kommer ikke tættere på Italien så langt nordpå!

Den lille kæde
Azzurra, Jens Bangs Gade 15 og Kjellerups Torv 3, 9000 Aalborg

Pizza i Ålborg
Foto: Azzurra Nordkraft

I 1990 kom Maurizio Quattromani til Aalborg og åbnede den italienske restaurant Azzurra i Jens Bangs Gade. Udgangspunktet var det rustikke, italienske køkken – og det er det stadig!

Azzurra har vundet Aalborgs bedste pizza hele tre gange! Azzurra har nemlig om nogen styr på pizzakunsten og med to afdelinger i byen, er der ikke langt til den nærmeste Margherita, Quattro Formaggi, Pizza Salami eller Fiammella.

Er du til pizza, der virkelig smager, så kast dig for eksempel over en Siciliana med løg, kapers, ansjoser, oliven og hvidløg eller en af vores personlige favoritter: Gorgonzola-pizza med skinke. Ja tak!

Azzurra tilbyder takeaway, og du kan endda få din pizza bagt næsten færdig, så du selv kan give den sidste varme derhjemme. Så er pizzaen jo nærmest som frisk fra stenovnen!

Slow food på italiensk
Ristorante SanGiovanni, Vesterbro 46 (Indgang: Vingårdsgade 25), 9000 Aalborg

pizzeria i ålborg
Foto: Ristorante SanGiovanni

Mange aalborgensere kender sikkert SanGiovanni, som har ligget på hjørnet ved Vesterbro og Vingårdsgade siden 1988. Restauranten har et formidabelt italiensk slow food-køkken med et bredt udvalg af autentiske italienske retter og pizzaer, lavet af de bedste råvarer – og flere af dem er faktisk importeret direkte fra Italien.

SanGiovanni har en stilfuld og hyggelig atmosfære, og hos Familien Volpi, der står bag restauranten, er du altid garanteret en aften med høje ambitioner og et motto, der lyder: ”Ærlig mad på rimelig tid til rimelige penge.”

En af restaurantens specialiteter er pizzaen med N’duja, en krydret pølse fra Syditalien, men du må heller ikke snyde dig selv for varianten med den fantastiske Salciccia Forte – en vaskeægte pepperoni fra Napoli. Hva’be’har!

SanGiovanni tilbyder også stedets lækre pizzaer som takeaway, men restauranten anbefaler, at du bestiller i god tid.

Læs også: 4 lækre spisesteder med tapas

Mangfoldig menu på pladsen
Gastronomia Napolitana, John F. Kennedys Plads 2, 9000 Aalborg

Pizza aalborg
Foto: Gastronomia Napolitana

Hos Gastronomia Napolitana er der styr på pizzabagningens vigtigste elementer: En godt gennemarbejdet dej, La Palma-tomater, mozzarella, basilikum og olivenolie. Har man først styr på basisingredienserne, kan man nemlig tillade sig at være opfindsom – og det er Gastronomia Napolitana i den grad.

Restauranten er kendt for dens spændende menukort, hvor den bibeholder de italienske formler og ingredienser, men pepper flere af pizzaerne op med danske råvarer. Sæt for eksempel tænderne i en Straccitella med fyld af mozzarella, ostecreme, friske tomater, vitello (tynde skiver af kalvekød), trøffelsauce, kartofler og broccoli.

Eller prøv en Pizza a la Rikardo med tomat, ost, grillet aubergine, pecorino-ost, kødfars og persille. Det er nok ikke noget, du finder på pizzeriaerne i Rom, men det kan bestemt anbefales til en pizza-oplevelse her i Nordens Paris.

Restaurantens centrale placering og hyggelige terrasse gør den desuden til et populært spot, særligt i sommerperioden.