Foto: Penny Lane.

GUIDE: Er du til brunchhygge, store burgere eller caffe latte? En café kan klare det hele! Vi giver dig her vores bud på seks gode af slagsen i Aalborg.

Anderledes økologi på Vesterå
Café Bonden, Vesterå 5, 9000 Aalborg

Café Bonden på Vesterå har netop modtaget et sølvmærke i økologi, og det betyder, at 60 til 90 procent af den mad, du kan sætte tænderne i her, er økologisk. Det er noget, vi kan lide! Menuen byder på klassiske caféretter, men med et twist: Eksempelvis kan du få dig en estragonburger til 139 kroner, der er lavet med oksekød fra Himmerland, estragon-mayonnaise, fritterede løg, bacon og stikkelsbærketchup. Ja tak! Den kan du skylle ned med intet mindre end en økologisk cola – det er ikke hver dag, man støder på sådan én – fra sodavandsproducenten Brødrende Adelhardt til 39 kroner. Er du mere til brunch, så prøv stedets “mokost” til 149 kroner, og er du en hund efter lokalproducerede lækkerier, kan du også købe sådanne sager med dig hjem. Café Bonden er nemlig også en delikatesseforretning med mange lækre sager på hylderne. Ikke dårligt, siger vi bare! Bonusinfo: Café Bonden hed tidligere Café Landmad.

Funky fornemmelser på Kastetvej
Café Ulla Terkelsen London, Kastetvej 36, 9000 Aalborg

Som navnet så småt antyder, er Café Ulla Terkelsen London ikke som alle andre caféer. Når du træder indenfor, bliver du mødt af et brag af en farveeksplosion, og du kan sætte dig til rette i en café, der er indrettet med funky kunst og skæve detaljer. Menukortet – eller “Det hellige ædevangelie”, som caféen selv kalder det – lægger eksempelvis ud med “Ullas 10 gæstebud,” der angiver stedets takt og tone. Her bliver det blandt andet påbudt, at du udover at spise og være glad også må smække benene op, smide hæmningerne ud og grine højt og længe. Så er stemningen ligesom sat! Af spiselige sager byder Det Hellige Ædevangelie på både morgenmad, en brunchbuffet i weekenden, sandwich, salater, varme retter, burgere – faktisk alt, hvad et caféhjerte kan håbe på. Der er naturligvis også masser af kage på menuen, hvis din kaffe mangler en sød følgesvend – og hvornår gør den ikke det?

Kagemekka på Boulevarden
Penny Lane, Boulevarden 1A, 9000 Aalborg

Det er svært at putte Penny Lane i en boks, for stedet fungerer både som et bageri og konditori, en delikatesseforretning med egne specialitetter og en café. Alligevel er en café-guide uden Penny Lane ikke fuldendt, for hos Penny Lane hersker en superhyggelig stemning med glade farver og en unik indretning. Maden er klassisk cafémad med et grønt touch, så du forlader ikke caféen efter en frokost uden at have fået dagens vitamintilskud. Bestil et glas hjemmelavet juice til din mad, eksempelvis med æble, ingefær, gulerod, fennikel og appelsin til 49 kroner – så er du boostet med energi til resten af dagen! Du kan naturligvis også gå i den helt anden grøft og mæske dig i stedets overdådige kageudvalg, som blandt andet byder på klassikere som hindbærsnitter, høje kanelsnegle, træstammer og cupcakes. Vi anbefaler dog også en omgang af caféens smørrebrød eller måske en tallerken brunch, og skal maden skylles ned med en kop kaffe, kan du naturligvis også få det. Velbekomme!

Vikingeføde i Nørresundby
Café Lindholm, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby

I vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby finder du ikke bare vikingeudstillinger – du finder også Café Lindholm, der bestemt er et besøg værd. I køkkenet står blandt andet “Madfar,” som du måske kender fra madbloggen under samme navn, samt René Mawxell, der før drev Caféministeriet. Sammen overtog de Café Lindholm i februar 2017, og siden da har du kunnet få rustik og smagfuld mad lavet fra bunden. Du kan blandt andet sætte tænderne i sandwichbrød, der er hjemmebagt, lavet på historiske melsorter og smurt med hjemmerørte cremer. En sandwich koster 74 kroner, og udvalget skifter hver anden eller tredje uge, så du kan være sikker på at lade dig friste af nye variationer, hver gang du besøger stedet. Derudover kan du eksempelvis få et “Drengerøvsbræt med hele svineriet” til 119 kroner, der oversat til råvarer betyder kødpålæg, oste, hjemmelavede specialiteter efter kokkens valg og hjemmebagt brød med smør. Ja tak!

Tema-buffet i Møllegade
Caféministeriet, Møllegade 19, 9000 Aalborg

Måske har du hørt om “Smushi”? Det er en sammentrækning af ordene smørrebrød og sushi og er betegnelsen for Caféministeriets nyeste opfindelse: Smørrebrød i miniformat. Caféen kalder det selv for sushi med danske råvarer, og du kan prøve det af på udvalgte datoer i marts, hvor retterne bliver serveret i en stor buffet. Konceptet er blot ét af de mange buffet-koncepter, der efterhånden har været prøvet af hos caféen, og det viser, at her er tale om en café, der ikke er bange for at eksperimentere. Det er vi altid fans af! Udover buffeter med forskellige temaer tilbyder caféen klassisk cafémad som en frokostbøf med håndskårne fritter og hjemmerørt estragonmayonnaise til 140 kroner eller en cæsarsalat med hjemmebagt brød til 115 kroner. Du finder dog også anderledes retter på menukortet: Prøv eksempelvis en kyllingesandwich i det indiske naanbrød med hummus og syltede rødløg til 105 kroner. Spændende! Du kan besøge caféen alle ugens dage.

Fredelig caféhygge
Café Peace, Boulevarden 4, 9000 Aalborg

Hos Café Peace lyder mottoet, at små detaljer har stor betydning, og det kan kan helt sikkert mærkes, når du besøger caféen. I hverdagen åbner stedet allerede klokken 8, så du har mulighed for at få den helt rigtige start på dagen med en omgang morgenmad, der blandt andet kan bestå af en “Peace Cruque Madame” til 55 kroner eller en portion amerikanske pandekager med chokoladesovs, vaniljeis og skåret frugt til 69 kroner. Så kan det kun blive en god dag! Er det en frokost, du søger, er udvalget af caféretter hos Café Peace stort. Snup for eksempel en klassiker i form af et stjerneskud til 139 kroner – det bliver vi i hvert fald aldrig trætte af her på redaktionen! Af drikkevarer kan du vælge mellem alt fra sort kaffe til saftige cocktails, så du kan være sikker på at finde den helt rigtige drik til anledningen, hvad enten du har planlagt en kaffedate eller en våd aften med vennerne.